Ooracupunctuur

PRAKTIJKGEGEVENS

drs. Michel H.F. de Vries
Vlamoven 5, 9792 TK Ten Post
tel. : 0634487103 (met voice mail)

OORACUPUNCTUUR

Acupunctuur is een onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM). Naalden kunnen gezet worden op acupunctuurpunten. Tegenwoordig worden ook andere prikkels gebruikt, zoals softlasers. Volgens de Chinese filosofie circuleert de levensenergie door de meridianen, welke weer in contact staan met organen en functies van het lichaam. Op elke meridiaan liggen acupunctuurpunten. De levensenergie kent twee tegenstrijdige, maar elkaar aanvullende kwaliteiten (Yin en Yang) . Bij ziekte is het evenwicht in deze levensenergie verstoord. Door het toedienen van prikkels op acupunctuurpunten wordt het evenwicht geheel of gedeeltelijk hersteld. De ooracupunctuur is in het begin van de vijftiger jaren van de vorige eeuw ontwikkeld door de Franse arts P. Nogier en is een onderdeel van de acupunctuur. Hij ontdekte dat in de oorschelp een omgekeerde foetus wordt weerspiegeld.

 

Tegenwoordig kan men onderscheiden:

 

  • Chinese ooracupunctuur: in het algemeen vrij eenvoudig, meer ter ondersteuning van lichaamsacupunctuur.
  • Westerse ooracupunctuur ofwel auriculotherapie. Bij de auriculotherapie zijn de acupunctuurpunten in het oor alleen meetbaar, wanneer er verstoringen zijn. De westerse ooracupunctuur moderniseert zich continu en kan beschouwd worden als een afzonderlijk diagnostisch en therapeutisch systeem, en niet meer als ondersteuning van de lichaamsacupunctuur.

 

Post Michel maakt gebruik van de westerse ooracupunctuur ofwel auriculotherapie, voor zowel diagnostiek als therapie (ook wel auriculomedicinae geheten). Afwijkende punten in het oor worden met behulp van het VAS (vasculair autonoom signaal) gevonden. Het VAS is erg belangrijk: Dr. P. Nogier heeft ontdekt dat er bij het uitoefenen van druk op punten in het oor, welke een onbalans aangeven, een reactie is waar te nemen via de polsslag. Op de oorschelp worden vervolgens deze punten geprikkeld om het zelfherstellend vermogen van het lichaam te bevorderen.

De auriculotherapie kan toegepast worden bij allerlei lichamelijke en psychische klachten. Voor alle bovenvermelde veel geziene klachten speelt de auriculotherapie een rol. Dit kan zijn op fysiek, energetisch of chakraal niveau. De zeven chakra’s (energiecentra) zijn erg belangrijk en staan in hiërarchisch opzicht boven het energetische en fysieke systeem. Later is duidelijk geworden dat het VAS over het gehele lichaam is waar te nemen bij verstoringen op fysiek, energetisch en chakraal nivo. Het energetisch nivo ( denk daarbij aan de meridianen) staat weer boven het fysiek nivo.